Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

luni, 28 iunie 2010

Taierea salariilor este inutila daca nu se reformeaza administratia

"Cei carora astazi li se taie lefurile vor suporta un sacrificiu zadarnic, daca nu se reformeaza administratia centrala si locala", a declarat, duminica, pentru AGERPRES, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.

Desi fostul ministru de Finante a admis ca diminuarea salariilor bugetarilor va duce la scaderea contributiilor, in opinia sa, aceasta masura corecteaza situatia creata in 2007 - 2008, ca si in 2005 - 2006.

"La sfarsitul lui 2004, toate salariile bugetarilor reprezentau 4,5 la suta din PIB, iar la sfarsitul lui 2009 ponderea lor urcase la 9,2 la suta. Practic, salariile bugetarilor s-au dublat, in acest interval, si ca marime si ca numar. Daca la sfarsitul lui 2004 lucrau in sectorul de stat 890.000 de oameni, la finele lui 2008 erau 1.400.000. Eu nu discut aceste lucruri politic, ci din punct de vedere al sustenabilitatii lor", a spus Mihai Tanasescu.

Potrivit acestuia, diminuarea salariilor trebuie sa reprezinte un prim pas al corectiei.

"Daca administratia publica centrala si locala nu incepe sa se restranga la un numar de salariati bine pregatiti in domeniul lor si oamenii sa nu fie angajati pentru ca sunt unchiul, matusa, verisoara cuiva sau au altfel de atributii, este clar ca sacrificiul suportat de cei carora li se taie azi lefurile va fi in zadar", a avertizat reprezentantul Romaniei la FMI.

Fostul ministru de Finante in guvernarea Nastase a avertizat ca FMI a acceptat noua solutie propusa de guvernul Romaniei, respectiv majorarea TVA cu cinci procente, la 24 la suta, ca fiind o masura ce duce la respectarea angajamentelor luate de Romania.

Pe fond, insa, a spus Tanasescu, problema bugetului de pensii ramane o problema majora a oricarui guvern din Romania, fie ca acesta este de dreapta, de stanga sau de centru.

"Bugetul de pensii are acum un minus foarte mare, care se aduna si creste de la un an la altul. Exista o tendinta de diminuare a celor care contribuie si o tendinta de majorare a celor care primesc pensii, din cauza imbatranirii populatiei si a pensionarilor anticipate din ultimul timp. Numai anul acesta au aparut in plus 40.000 - 50.000 de pensionari. Lucrurile acestea, care sunt tratate de politicieni asa cum sunt tratate, raman probleme nerezolvate, care afecteaza sanatatea finantelor publice ale Romaniei, indiferent de guvernul aflat la putere", a explicat Mihai Tanasescu.

In opinia acestuia, daca vor continua "aceste declaratii politice pline de compasiune, ca se ia de la pensionari", situatia se va agrava si, an de an, mai multi bani de la bugetul de stat vor fi transferati catre bugetul de pensii. Asta inseamna, potrivit specialistului, ca banii din impozite, in loc sa mearga spre investitii, spre cofinantare in vederea absorbtiei fondurilor europene, se vor duce spre plata celor 5,7 milioane de pensii, la care contribuie numai patru milioane de oameni.

Cum s-a ajuns ca in momentul de fata sa fie mai multi pensionari decat salariati si ce urmeaza sa se intample daca nu se amelioreaza situatia "nu mai este o joaca", ci o problema de sustenabilitate, a avertizat Mihai Tanasescu.

"Ceea ce se va intampla va fi ca numarul de 5,7 milioane de pensionari va creste, iar cel al contribuabililor va scadea, ceea ce nu mai e de joaca. Nu mai conteaza ce partid e la putere. Aceasta este o problema de sustenabilitate a finantelor publice ale Romaniei", a spus reprezentantul FMI.

El a atras atentia ca, in prezent, nu numai fondul de pensii este in deficit, ci si cel de somaj si cel al asigurarilor sociale de sanatate, deci toate fondurile sociale au nevoie acum de transferuri de la bugetul de stat ca sa poata functiona. In momentul de fata, argumentele tehnice trebuie sa fie acelea care sa fundamenteze discursul politicienilor, a subliniat acesta.

"Este clar ca marirea TVA va avea o influenta asupra inflatiei, care va fi mai mare decat tinta pe care si-o propusese Banca Nationala pentru 2010. Pentru ca acest fenomen sa nu devina unul de lunga durata, politica fiscala trebuie sa fie foarte activa, mai bine zis proactiva, ca sa poata sa diminueze acest soc pe politica monetara. Nu vreau sa fac estimari in privinta cursului de schimb, dar nu cred ca evolutia acestuia va fi asa dramatica precum discuta unii in tara. Cred ca banda de variatie este de 4,1 - 4,3 lei/euro, care constituie si punctul de echilibru pentru toate simularile macroeconomice pe care noi (FMI - n.r.) le-am facut aici", a precizat Mihai Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI a explicat ca problema pe care o va pune cresterea TVA va fi in domeniul inflatiei, nu al cursului, iar cheia intregului mecanism pe care va trebui sa il stapaneasca Banca Centrala va fi ca socul cresterii TVA sa nu duca la o regresare a trendului dobanzilor in economie.

sursa: capitalul.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Taierea salariilor este inutila daca nu se reformeaza administratia"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !