Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Evaziunea fiscala reprezinta 10 la suta din PIB !

Paradoxul este ca bugetul nostru nu suporta scaderea fiscalitatii, iar cresterea acesteia este ineficienta, mai ales in conditiile in care evaziunea fiscala reprezinta circa 10 la suta din PIB, a declarat vineri, in exclusivitate pentru Agerpres, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.
"Este clar ca trebuie sa fie reduse cheltuielile bugetare, deoarece deficitul depaseste limita finantarilor obtinute pana in prezent, dar ar fi mai bine sa se reduca cheltuielile pentru achizitii de bunuri si servicii, mai degraba decat cele de personal", a spus directorul executiv al GEA, care a mai precizat ca ar fi inutila cresterea fiscalitatii, pentru ca, pe fondul evaziunii fiscale, nu s-ar strange bani in plus la buget.

"Intr-o perioada de criza si intr-o tara ca Romania, unde se face simtit un deficit substantial de colectare la buget, cresterile de fiscalitate sunt inutile. Singura reducere eficienta de fiscalitate este diminuarea CAS-ului. Aceasta masura ar putea aduce o parte importanta de lucratori la negru, ceea ce ar insemna noi incasari la buget".

Aici e paradoxul, a explicat Liviu Voinea: "Bugetul nu isi permite nici masuri anticiclice, adica sa reduci fiscalitatea, pentru ca iti trebuie venituri la buget. Pe de alta parte, nu ne putem permite nici masuri prociclice, adica cresterea fiscalitatii, pentru ca ele nu ar face altceva decat sa adanceasca recesiunea. Solutia este o lupta serioasa, cu vointa politica, impotriva evaziunii fiscale. Acolo este principala resursa neexploatata de venituri la buget. Sa nu uitam ca evaziunea fiscala din TVA si accize reprezinta aproximativ 10 la suta din PIB. Daca am reduce aceasta evaziune, ar compensa orice alte reforme fiscale".

Liviu Voinea a mai declarat ca este putin probabil ca greva fiscala cu care ameninta unele patronate sa ajunga sa fie realizata, informeaza Agerpres.
Reamintim ca Acordul pentru iesirea Romaniei din criza, semnat miercuri, la Palatul Parlamentului, de conducerile Aliantei PSD+PC si PNL, contine o serie de principii care urmeaza sa stea la baza guvernarii comune. Printre aceste principii se numara si reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economiei, o guvernare in folosul tuturor romanilor, printr-o distribuire echitabila a resurselor rezultate in urma dezvoltarii economice, transparenta si eficienta in cheltuirea banului public.

sursa:  Capitalul
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Evaziunea fiscala reprezinta 10 la suta din PIB !"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !