Hott Stuff !
Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

joi, 26 noiembrie 2009

Primele noua banci straine si-au redus expunerea pe Romania

Expunerea pe Romania a primelor noua banci straine s-a redus in perioada martie-octombrie cu 3,8%, respectiv 1,2 miliarde de euro, de la 31,5 miliarde euro la 30,3 miliarde euro, potrivit unor surse bancare prezente la intalnirea grupurilor financiare cu oficialii FMI, CE, BNR, de la Bruxelles.
"Expunerile au scazut cu 600 milioane de euro in trimestrul al doilea si cu inca 700 milioane euro din iunie pana in septembrie, dar au crescut in luna octombrie cu 100 milioane de euro", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Dupa incheierea acordului de finantare internationala cu Romania, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au abtinut acordul scris al primelor noua banci straine in functie de activele detinute in Romania sa-si mentina expunerile la nivelul inregistrat in luna martie a acestui an.

Sursele citate au precizat ca expunerile celor noua banci straine au coborat chiar si cu pana la 4,4%, in luna august, dupa ce a plecat din Romania misiunea FMI pentru prima revizuire a acordului stand-by, informeaza Mediafax.
"La intalnirea de la Bruxelles s-a convenit din nou aducerea expunerilor la nivelul din martie, in conditiile in care exista diferente semnificative intre evolutia expunerilor celor noua grupuri, care nu se vad din variatia medie. O parte dintre banci chiar si-au majorat consistent expunerile in aceasta perioada", au mai spus sursele.

Primele noua banci straine s-au intalnit, saptamana trecuta, la Bruxelles, cu reprezentanti ai FMI, Comisiei Europene, Bancii Nationale a Romaniei, BERD, Banca Mondiala si BEI pentru a discuta evolutia expunerii acestora pe piata din Romania.

Expunerea se calculeaza prin includerea tuturor imprumuturilor si altor datorii ale entitatilor locale fata de grup, respectiv subsidiare si alte companii, soldul depozitelor plasate la institutiile financiare financiare si toate formele de capital cu care a participat grupul la subsidiare, din care se scad depozitele institutiilor romanesti la grupurile - mama si alte datorii ale grupurilor la institutiile financiare locale.

Bancile raporteaza toate expunerile in euro, calculate la cursul de schimb valutar de la 31 martie 2009.

sursa: http://www.capitalul.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Primele noua banci straine si-au redus expunerea pe Romania"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !