Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

marți, 1 decembrie 2009

APIA: peste 1,3 miliarde lei pentru sprijinul pe suprafata la peste 778.000 de fermieri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit, pana in prezent, peste 1,3 miliarde lei, reprezentand avansul de 70 la suta din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata (SAPS), se arata intr-un comunicat al APIA.
"APIA a platit sprijinul pe suprafata la peste 778.000 de fermieri, astfel incat vorbim de gestionarea a circa 17.000 de dosare pe zi. Gestionarea implica mai multe etape, de la finalizarea tuturor controalelor, respectiv administrativ, pe teren si prin teledetectie, solutionarea supradeclararilor, controlul administrativ in sistem, pana la autorizarea si efectuarea platii", a declarat directorul general al APIA, Melinda Kerekes.

Totodata, directorul general al APIA face un apel catre fermierii notificati pentru clarificarea datelor declarate in cererea de plata sa se prezinte in cel mai scurt timp la centrele APIA de care apartin, informeaza Agerpres.
"Procesul de autorizare a dosarelor continua, insa efectuarea platii este conditionata de solutionarea tuturor discrepantelor identificate in urma controalelor, in special a celui prin teledetectie. Toti fermierii pentru care, in urma controlului, au fost identificate neconformitati fata de datele din cererea de plata, sunt notificati sa se prezinte la centrele APIA, iar efectuarea platii se va face cu atat mai repede cu cat dosasele sunt clarificate", a precizat Kerekes.

Pentru a facilita accesul la credite al fermierilor pentru activitatile curente, APIA a incheiat Conventii cu BRD - Groupe Societe Generale SA, CEC Bank SA si Banca Comerciala Romana - BCR. Conventiile au fost incheiate intre APIA, bancilementionate si Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN SA. Potrivit conventiei, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata pentru anul 2009 si ca s-au efectuat controalele si verificarile administrative asupra cererii de plata a beneficiarului conform reglementarilor in vigoare.

De asemenea, in adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata la data emiterii acesteia pentru schema SAPS, respectiv pentru schema platile nationale directe complementare (PNDC 1) in sectorul vegetal, dar si ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare. In adeverinta se va confirma daca beneficiarul a primit sau nu avansul de 70 la suta din SAPS.

Potrivit APIA, banca va acorda, conform reglementarilor sale interne, credite in lei in vederea finantarii capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente.
Astfel, in cazul beneficiarilor care au primit avansuri in baza HG nr. 1210/2009, valoarea creditului va fi de 70 la suta din suma cuvenita din PNDC, iar in cazul beneficiarilor care nu au primit avans, valoarea creditului va fi de 70 la suta din suma cuvenita din SAPS si PNDC.

sursa:  capitalul.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "APIA: peste 1,3 miliarde lei pentru sprijinul pe suprafata la peste 778.000 de fermieri"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !