Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

duminică, 6 decembrie 2009

Doi investitori din Buzau au castigat 700.000 de lei din conversia obligatiunilor TLV

Oamenii de afaceri Gheorghe Manole si Domente Vasile din Buzau, care detin mai multe afaceri in domeniul energetic, vor primi actiuni ale Bancii Transilvania (TLV) evaluate in prezent la 2 milioane de lei (485.000 de euro), in schimbul obligatiunilor pe care le detineau, in valoare de circa 1,25 mil. lei (298.000 de euro).
Cei doi investitori sunt cei mai mari detinatori individuali de obligatiuni emise de Banca Transilvania in 2005 care au optat pentru conversia acestora in actiuni, potrivit raportului transmis de emitent Bursei de Valori Bucuresti

Ei au castigat in urma conversiei obligatiunilor aproape 700.000 de lei (187.000 de euro), in conditiile in care pretul de conversie, de 1,51 lei/actiune, este cu 32% mai mic decat pretul de ieri din piata, de 2,23 lei/actiune.
"Am considerat ca este un moment favorabil pentru preschimbarea obligatiunilor in actiuni, datorita pretului de conversie care este mai mic decat cel din piata, spre deosebire de anul trecut, cand era invers", a declarat pentru ZF Gheorghe Manole, care a primit in urma conversiei obligatiunilor circa 576.000 de actiuni, reprezentand 0,05% din capitalul bancii. El spune insa ca mai detine circa 0,4% din capitalul Bancii Transilvania, actiuni evaluate pe Bursa la peste 2,2 mil. euro.
"Sunt in actionariatul Bancii Transilvania aproape de la inceput. A fost o conjunctura favorabila, eram clienti ai bancii si ne-au propus sa cumparam actiuni. Investitia se bazeaza mai ales pe o relatie personala pe care o avem cu cei de acolo. Am privit aceasta investitie ca un plasament pe termen lung", a explicat Manole, care spune ca mai are actiuni la BRD si Transelectrica, insa in cantitati nesemnificative. "Nu suntem jucatori pe Bursa. Ne-ar placea, dar deocamdata nu avem timpul necesar", a mai precizat el.
Investitori discreti, cu afaceri de 44 mil. euro
Gheorghe Manole si Domente Vasile sunt asociati in noua companii cu operatiuni in sectoarele energetic, imobiliar, dar si in viticultura. Cele noua companii au realizat anul trecut afaceri cumulate de 44 mil. euro si profituri de 5,9 mil. euro, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante.
"Anul acesta probabil o sa avem o cadere de 10% per total cifra de afaceri. S-a contractat putin piata pe zona de investitii private si a scazut cererea de echipamente energetice pentru gospodarii, in schimb noi am lucrat in zona de proiecte energetice si urmeaza sa punem in functiune o cogenerare la Buzau (centrala care produce energie electrica si termica - n. red.)", a explicat Manole.
Cele mai importante companii pe care le controleaza sunt Eximprod Grup SRL din Buzau, care produce echipamente energetice, cu afaceri de 15,8 mil. euro in 2008, si un profit de 3 milioane de euro, Eximprod Power Systems SRL si distribuitorul de energie EFE Energy SRL. Ei detin actiuni si la companiile viticole Podgoriile Tohani SRL si Budureasca SRL, unde-l au asociat pe Sebastian Ghita, proprietarul Asesoft.
TLV isi majoreaza capitalul cu 26,6 mil. lei
Banca Transilvania a anuntat ca va derula o majorare de capital in valoare de 26,6 mil. lei (6,3 mil. euro) pentru a acoperi solicitarile de conversie a obligatiunilor formulate de investitori.
In total, detinatorii de obligatiuni vor primi 41,8 milioane de actiuni TLV, reprezentand 3,84% din capitalul majorat al bancii, insa circa 15,2 milioane de actiuni provin din programul de rascumparare a actiunilor proprii derulat de banca pe Bursa in acest an.
IFC (International Finance Corporation), divizia de investitii a Bancii Mondiale, care detinea obligatiuni in valoare de 20 de milioane de dolari, va intra in actionariatul bancii cu o participatie de circa 3,5%.
SIF Muntenia (SIF4), singura dintre SIF-uri care nu detine in prezent actiuni la Banca Transilvania, va primi 1,92 miltioane de. actiuni, reprezentand 0,17% din capitalul bancii, in contul obligatiunilor de un milion de dolari pe care le detinea. SIF Banat-Crisana (SIF1) va primi de asemenea un pachet mic de actiuni, lista investitorilor fiind completata de Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia (SIF5), care va primi 57.000 de actiuni in contul obligatiunilor de 30.000 de dolari pe care le detinea.
Capitalul Bancii Transilvania va urca la 1,086 mld. lei (257 de milioane de euro) in urma majorarii, iar capitalizarea bancii ar ajunge la 574 de milioane de euro.
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Doi investitori din Buzau au castigat 700.000 de lei din conversia obligatiunilor TLV"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !