Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

duminică, 6 decembrie 2009

Dolarul: un declin iminent ?

La inceputul lui octombrie, "The Independent" scria despre o intalnire secreta organizata de tarile producatoare de petrol (tarile arabe si Rusia) cu participarea Chinei, Japoniei si Frantei. Scopul: dezlegarea pretului petrolului de dolar. Stirea a fost dezmintita, asa cum se intampla de obicei cu intalnirile ce trebuie sa ramana secrete.



Stirea ramane importanta in contextul international actual. Cand se vorbeste de petrol, aur, aluminiu sau de grane, pretul de referinta oriunde in lume este exprimat in dolari. Avantajele Statelor Unite sunt evidente. Avantajul cel mai direct este ca, atata timp cat dolarul este moneda economiei globalizate, cele mai importante tranzactii financiare trec prin institutiile bancare americane si aceasta activitate de intermediere este foarte profitabila.

Exista un alt avantaj pe care restul lumii nu mai vrea sa i-l conceada in viitor Statelor Unite. Faptul ca dolarul este moneda globala inseamna ca toate tarile au nevoie de dolari pentru a-si regla propriile achizitii. De aceasta nevoie America poate profita, si profita, pentru a-si atenua problemele de bilant jucand pe devalorizarea dolarului. SUA au astazi 20.000 de miliarde datorii cu diverse tari, in principal China. Americanii au contractat imprumuturi de o medie pe cap de locuitor nemaintalnita in nicio alta tara. Tinand cont ca PIB-ul Americii nu ajunge la 15000 de miliarde, consecinta este ca, pentru a-si plati datoriile, americanii ar trebui sa lucreze mai mult de un an, fara sa consume nici macar un dolar. Cu o asa datorie publica si privata exista riscul ca guvernul american sa aleaga remediul cel mai comod pentru el, dar cel mai dezavantajos pentru creditorii sai: devalorizarea.

Moneda este o unitate de masura a valorii asa cum metrul este o masura a lungimii. Diferenta este ca unitatea de masura monetara este deseori imperfecta pentru ca nu este imutabila si, cu cat variaza mai mult, cu atat e mai putin utila ca unitate de masura.

Cine vinde are nevoie sa stie cat va primi in propria moneda din tranzactia pe care vrea sa o faca. In mod analog, cine cumpara vrea sa stie cat va cheltui. Ambele parti contractante au nevoie de certitudini, sa reduca la maximum riscul de schimb valutar. Pentru asta, incertitudinile ce au caracterizat dolarul in ultima perioada nu fac din el moneda ideala a unei economii globalizate. Asta explica cresterea pretului materiilor prime din ultimul an, cresteri dincolo de dinamica normala a cererii si ofertei. Daca piata prevede o slabire a dolarului este normal ca la o aproximativ aceeasi cerere si oferta sa avem o crestere a pretului (exprimat in dolari) a materiilor prime.

Cea care contesta cel mai aprig dominatia dolarului este China.  Cei din Beijing au inspirat primul summit al statelor emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) in 2009, a carui concluzie a fost: "Credem ca e cu adevarat necesar sa avem o moneda internationala mai stabila decat dolarul american."

Este interesul Chinei sa detroneze dolarul, dar fara graba, fara decizii unilaterale, fara lovituri bruste (o prabusire a dolarului ar insemna si o prabusire a valorii creditelor sale in dolari acordate Americii si nu numai). Este interesul Americii sa isi dea seama ca lumea se deplaseaza spre orient si ca este intelept sa piloteze ei aceasta tranzitie. Viitorul va vedea probabil o organizatie publica a finantelor internationale si introducerea unei monede mondiale inspirate din experienta SDR (Special Drawing Rights) si gestionate de FMI sau de o organizatie similara. Un fel de moneda ONU.

Declinul dolarului este decis. Este doar o chestiune de timp. Sceptrul Economiei, care in ultimii 60 de ani a stat neclintit in maini americane, aluneca inexorabil spre orient.

sursa: capitalul.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Dolarul: un declin iminent ?"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !