Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Cele mai grele teme in mandatul viitorului presedinte al Romaniei. Ce parere aveti?

Pensiile, agricultura, datoria externa, aderarea la euro si modernizarea statului sunt temele de grad zero.


Oricare ar fi castigatorul cursei pentru noul mandat de 5 ani la Cotroceni, lista prioritatilor de garant al unei bune guvernari nu se schimba fundamental.
Indiferent de constructia politica pe care o va gira presedintele Romaniei, nu poate fi ignorat riscul ca sistemul public de pensii sa intre in colaps pe termen mediu din cauza ca veniturile din contributii nu mai acopera plata pensiilor pe actuala schema. In acelasi timp, orice plan strategic pe urmatorii cinci ani pentru iesirea din criza si reluarea unei cresteri solide nu poate face abstractie de sectorul agricol despre al carui potential au tot vorbit politicienii, insa fara a lua si decizii care sa duca la aparitia unor piete functionale pe principalele produse.

Urmatorul mandat de cinci ani la Cotroceni ar trebui sa fie marcat si de indeplinirea obiectivului de adoptare a euro asumat de Romania in momentul intrarii in Uniunea Europeana, dar despre care politicienii evita sa vorbeasca. Economia este deja in mare parte "euroizata", cu o predominanta a creditului in moneda europeana care ramane mult mai ieftin decat cel in lei. Ramane insa ca politicienii sa-si asume si costurile deciziilor de ajustare rapida a deficitului bugetar pe care le presupune asumarea ferma a datei de 1 ianuarie 2015 pentru trecerea la euro.
In opinia lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), in topul prioritatilor viitorului presedintele al Romaniei trebuie sa fie "imediatul, importantul si problema competentei".
"Imediatul" inseamna formarea unui guvern si construirea bugetului pe anul viitor, spune Pogonaru.
"Importantul" inseamna definirea unui plan de crestere accelerata care va include infrastructura, agricultura, energia regenerabila "si tot ceea ce stim cu totii ca trebuie facut" care sa se regaseasca in bugete multianuale.
"Trebuie taiat salamul in felii mici astfel incat sa stie cine si ce are de facut. Daca nu, vom ramane doar la nivel de declaratii, nu la actiuni concrete si mai ales masurabile."
Ce mai trebuie sa aiba in vedere viitorul presedinte este competenta in administratia publica, mai ales la nivelul administratiilor publice locale, care deja au rabufnit prin cheltuieli la nivel local care depasesc orice limita de rationalitate si sustenabilitate, mai spune Pogonaru.
Multi manageri sunt nevoiti sa raporteze in aceasta toamna rezultate financiare mult sub estimarile de la inceput de an.
"Nu ne asteptam la scaderi de 20% anul acesta, pentru ca la inceputul anului se promitea un plan de iesire din criza la nivel national, se promiteau reforme, investitii, iar acest lucru nu s-a intamplat", comenteaza managerul unei companii de leasing de top.

PENSII
Cu un raport de 1,2 pensionari la un salariat, sistemul de pensii nu mai poate rezista fara transfuzii de bani de la bugetul de stat. Reforma pensiilor, ceruta si de FMI, trebuie transata printr-o noua legislatie care sa mareasca numarul contribuabililor pentru a fi evitat colapsul sistemului public pe termen mediu. In paralel, ramane de consolidat sistemul pensiilor administrate privat, prin deblocarea cresterii contributiilor.
AGRICULTURA
Lozinca exploatarii potentialului pe care il are sectorul agricol inca asteapta sa fie pusa in practica, dupa ani de dezbateri fara finalitate. Incurajarea comasarii suprafetelor cultivabile si aparitia unor piete transparente ale produselor agricole, care sa stimuleze si bancile sa dea finantari, trebuie sa fie pe lista prioritatilor.
DATORIA EXTERNA
Romania a platit in primele noua luni 32,5 mld. euro numai ca serviciu al datoriei externe, de patru ori mai mult decat in aceeasi perioada din 2008, la un volum al datoriei de peste 78 mld. euro. Efortul rambursarii principalului din datorie tinde sa devina un mare risc pana la relansarea economiei, statul acumuland angajamente de 18,3 mld. euro doar pe termen mediu si lung.
EURO
Creditul in euro a ajuns la 60% din totalul imprumuturilor din Romania, multe preturi si tarife din economie sunt exprimate in euro, insa cu exceptia calendarului de adoptare a monedei unice din 2015 avansat de BNR, lipseste un angajament puternic al clasei politice pentru asumarea acestui obiectiv, cu reformele pe care le implica, in principal la nivelul ajustarii drastice a deficitului bugetar.
REFORMA STATULUI
Costurile aparatului birocratic supradimensionat preseaza mai mult ca oricand asupra bugetului de stat care nu mai reuseste sa-si colecteze veniturile. Aplicarea noii legislatii in domeniul salarizarii in sectorul public si restructurarea institutiilor statului raman esentiale pentru ca sectorul bugetar sa nu franeze reluarea cresterii economice.

sursa:  ziarul financiar
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Cele mai grele teme in mandatul viitorului presedinte al Romaniei. Ce parere aveti?"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !