Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

marți, 8 decembrie 2009

Numarul animalelor sacrificate a crescut in octombrie 2009

Numarul animalelor sacrificate a crescut in octombrie 2009 la toate speciile de animale cu 17,3 la suta, in comparatie cu perioada similara din 2008, in timp ce la pasari s-a semnalat o majorare a procentului cu 21,5 la suta, arata datele statistice publicate, marti, de Institutul National de Statistica /INS/.
Si la capitolul greutatea in carcasa a animalelor si pasarilor sacrificate, cifrele au fost in crestere - 16,9 la suta, respectiv 10,2 la suta.

Conform datelor INS, numarul total de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 27,3 la suta, respectiv cu 43,7 la suta, in timp ce in unitatile industriale specializate numarul bovinelor sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 9,1 la suta, respectiv cu 2,6 la suta.

In luna octombrie 2009, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a reprezentat 12,2 la suta din totalul sacrificarilor de bovine.

La capitolul sacrificarii de porcine, numarul acestora a crescut cu 39,5 la suta, in primele zece luni ale anului in curs, iar in privinta greutatii lor in carcasa, saltul a fost de 41,4 procente.

In unitatile industriale specializate, sacrificarile de porcine reprezentau, in octombrie, 56,4 la suta din totalul porcinelor sacrificate, in timp ce la numarul de exemplare si greutatea lor in carcasa procentul a crescut cu 1,7 la suta, respectiv 4,1 la suta.

Datele statistice publicate de INS releva ca numarul total de ovine si caprine sacrificate a scazut, in octombrie 2009 comparativ cu luna similara din anul anterior, cu 5,4 la suta. Totodata, greutatea in carcasa a exemplarelor sacrificate a cunoscut un recul de 4,1 la suta, informeaza Agerpres.
Taierile in unitatile industriale specializate, care detin o pondere de 1,8 la suta din totalul sacrificarilor de ovine si caprine au crescut numeric de peste 2,3 ori, respectiv de peste doua ori la greutatea in carcasa.

De asemenea, numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 7,6 la suta, respectiv cu 7,3 la suta, 70 la suta din totalul taierilor de pasari realizandu-se in unitatile industriale specializate.

O scadere a fost semnalata si pe segmentul sacrificarilor de pasari in acest tip de unitati, din punct de vedere al numarului, cu 2,5 la suta. Pe de alta parte, greutatea lor in carcasa a crescut cu 0,9 la suta.

In comparatie cu octombrie 2008, in primele zece luni din acest an, numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 14, respectiv 5,7 procente. In acelasi timp, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 33,3 la suta, respectiv cu 32,6 la suta.

Tot datele comparative intre cele doua intervale arata ca numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut, in 2009, cu 26,3, respectiv cu 25,4 la suta, in timp ce sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au crescut numeric cu 7,6 la suta si cu 11 la suta la greutatea in carcasa.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate s-a majorat cu patru procente in acest an fata de 2008, iar greutatea lor in carcasa a cunoscut o crestere de 8,8 la suta. Taierile in unitatile industriale specializate au scazut, atat la numarul de capete sacrificate, cat si la greutatea in carcasa cu 12,5, respectiv cu 5,1 la suta.

Potrivit INS, numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut, in octombrie 2009, cu 21,6 la suta si 10,2 la suta.

Si in unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri atat la numarul pasarilor sacrificate (cu 11 procente), cat si la greutatea in carcasa a acestora (+7,2 la suta).

In perioada octombrie 2008 - octombrie 2009, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa sau inregistrat in luna decembrie 2008 la porcine si in luna aprilie 2009 la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste.

sursa: capitalul.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Numarul animalelor sacrificate a crescut in octombrie 2009"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !