Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

marți, 8 decembrie 2009

Pe cine va desemna Traian Basescu premier?

Dupa aflarea rezultatelor alegerilor, urgenta este acum gasirea unei majoritati si formarea guvernului, spun oamenii din mediul de business. Un semn de indoiala exista: va reusi viitorul premier sa redea increderea mediului de afaceri care sangereaza in continuu de un an din cauza crizei economice?



Formal, premierul desemnat in urma cu mai bine de o luna, Liviu Negoita, trebuie sa parcurga etapa parlamentara. Nu exista o alta solutie decat ca Negoita sa fie aprobat de Parlament, sa fie respins de acesta sau nominalizarea sa sa fie retrasa de presedintele Traian Basescu.
Presedintele nu a iesit ieri public (nu a facut-o cel putin pana la inchiderea editiei) nici dupa ce victoria sa la limita nu mai putea fi contestata.
In schimb, s-a consumat o iesire din scena, cea a primarului Sibiului, Klaus Iohannis, care, dupa anuntarea rezultatului exist-poolurilor de duminica seara, parea ca are mandatul de premier in buzunar.

Iohannis a spus ieri, elegant, ca nu crede ca alegerile pot fi contestate, pentru ca nu exista o procedura in acest sens, el mentionand ca nu crede nici in fraudarea scrutinului, intrucat numarul infractiunilor constatate a fost relativ mic si nu a facut diferenta intre candidati. "Nu exista o procedura de a contesta rezultatele oficiale anuntate de BEC. Contestatii se pot depune, dar numai pe cazuri speciale. In ansamblu, alegerile nu pot fi contestate", a afirmat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.
Iohannis a declarat, dupa anuntarea rezultatelor de catre BEC, care il indica pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor, ca pentru el "acest parcurs de posibil premier s-a terminat aici" si ca este si va ramane la Sibiu.
Anterior, Basescu nu eliminase ipoteza ca Iohannis sa fie premier.Or, acesta nu a mai asteptat nimic si a anuntat ca se retrage, lucru care pune in discutie cat de solida mai poate fi alianta parlamentara dintre PSD si PNL. In orice ipoteza, Basescu sau premierul desemnat de el (deocamdata acesta este Negoita) trebuie sa-si gaseasca o majoritate.
Aseara. PD-L s-a intrunit in sedinta, sedinta la care urma sa participe si presedintele. Nu era exclusa ipoteza, potrivit unor surse din partid, ca seful statului sa propuna un guvern de uniune nationala, avand in vedere scorul strans la care a castigat, dar si dificultarea de a forma o majoritate, avand in vedere ca aceasta campanie a izolat, practic, PD-L, a carui pondere parlamentara depaseste doar cu putin 30%. Intre numele care au circulat ieri pentru posibila functie de premier a fost cea a lui Negoita, dar a fost reluata ipoteza ca Lucian Croitoru sa fie din nou desemnat ca premier. Nici PNL si nici UDMR nu au mai fost ieri atat de vehementi la adresa PD-L si orice este posibil in aceasta circumstanta. Analistii si economistii cred ca aici este, pana la urma, cheia. Clasa politica trebuie sa se puna rapid de acord si sa dea tarii un guvern care sa deblocheze si discutiile cu organismele financiare internationale. Reactiile mediului de business pe care le cititi mai jos sunt elocvente.

sursa: zf.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

4 comentarii: on "Pe cine va desemna Traian Basescu premier?"

Anonim spunea...

Pe Udrea o desemneaza :))

Info Romania spunea...

O va desemna cu siguranta, dar nu premier ;)

Anonim spunea...

tariceanu

Anonim spunea...

pe vanghelie :)))))))))

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !