Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Agricultura a fost singura pe plus in trimestrul 3 fata de anul trecut

Revenirea agriculturii pe crestere in al treilea trimestru a surprins analistii, in timp ce industria si serviciile au avut o evolutie in linie cu asteptarile, continuand sa scada in termeni anuali ceva mai temperat. Constructiile si comertul au avut cea mai semnificativa contributie la declinul de 7,1% al PIB din trimestrul 3.

"M-a surprins dinamica sectorului agricol care dupa o scadere anuala de 9% in trimestrul II 2009, a consemnat in trimestrul III o crestere de peste 2% si asta in contextul in care producatorii agricoli semnalau o productie foarte proasta in acest an, comparativ cu anul trecut, cand am avut un an agricol bun", a comentat Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank.

Economia s-a contractat cu 0,6% in trimestrul al treilea fata de al doilea trimestru, ritmul de scadere fiind atenuat comparativ cu cel din trimestrul doi, de 1,1%, in raport cu primele trei luni ale anului.

Declinul anual pentru trimestrul trei a fost de 7,1%, in timp ce piata se astepta la o contractie de circa 9% in termeni anuali.

Agricultura a dus greul

Comparativ cu perioada similara din 2008, doar agricultura a inregistrat in trimestrul trei un avans in serie bruta, cresterea fiind de 2,4%. Industria si-a temperat semnificativ ritmul anual de scadere, inregistrand un declin de 3,5% in al treilea trimestru, fata de o corectie anuala de 7,3% in al doilea trimestru. Si la nivelul serviciilor s-a atenuat tendinta de scadere, la 3,8%. In schimb, scaderea anuala a sectorului constructiilor s-a deteriorat, ajungand la -17,4% in T3.

"Rezultatul mai bun al economiei comparativ cu asteptarile initiale ale pietei si FMI se datoreaza in principal contributiei pozitive a agriculturii si exporturilor, precum si performantei peste asteptari a sectorului industrial si al continuarii investitiilor in economia romaneasca", a spus Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank. In schimb, nu exista semne de revenire a consumului populatiei si, implicit, nici a comertului, care ar putea sa isi revina de abia in primul semestru din 2010, dupa ce se vor ameliora asteptarile populatiei, a mai spus Hancila.

In termeni ajustati sezonier, agricultura a avansat, in volum, in perioada iulie-septembrie, cu 15,1% fata de trimestrul al doilea, in timp ce industria a inregistrat o crestere de 3,6%. Activitatile financiare au avut o crestere modica, de 0,1%, fata de trimestrul doi. Consumul gospodariilor populatiei a ramas in teritoriul negativ ca urmare a mentinerii unor conditii adverse pe piata muncii - salariile nominale au incetinit, somajul a crescut, iar incertitudinile privind o posibila implementare a unor reforme dure in 2010 in cadrul acordului cu FMI au prevalat in comportamentul consumatorilor, a explicat Eugen Sinca, analist BCR.

In ceea ce priveste consumul guvernamental, restrangerea din trimestrul III 2009 a venit ca urmare a unor reduceri de personal in sectorul public.

Exporturile nete au avut o contributie pozitiva in conditiile in care importurile s-au redus cu 15,3% iar exporturile au avansat cu 1,6% in termeni reali, a precizat Sinca. Datele ajustate sezonier indica o accelerare atat a exporturilor, cat si a importurilor fata de trimestrul anterior, iar variatia stocurilor a avut o contributie pozitiva la evolutia PIB-ului dupa ce a reprezentat un important element negativ la inceputul acestui an.

Romania a avut a cincea scadere economica din Uniunea Europeana, cu declinul PIB din T3 de 7,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care economia blocului comunitar s-a contractat cu 4,3%.

Mai bine in trimestrul IV si crestere in 2010

Majoritatea analistilor si-au imbunatatit prognozele privind evolutia economiei din acest an spre -7%, de la o contractie anticipata anterior la circa 8%. "Pentru trimestrul IV efectul de baza ar trebui sa fie destul de important, avand in vedere ca recesiunea s-a resimtit in trimestrul IV 2008. Ca atare e posibil ca sectorul industrial sa revina in teritoriu pozitiv, ca de altfel si agricultura, in timp ce restul sectoarelor vor continua sa scada in termeni anuali, dar intr-un mod mai temperat", apreciaza Molnar.

Ea sustine ca pentru trimestrul IV ritmul anual de scadere a PIB ar putea ajunge la 5%, astfel incat pe intregul an 2009 declinul economic sa fie de circa 7%.

Pentru anul viitor analistii estimeaza revenirea PIB in teritoriu pozitiv, prognozele fiind cuprinse intre 0,5% si 1,5%.

sursa: ziarul financiar
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Agricultura a fost singura pe plus in trimestrul 3 fata de anul trecut"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !