Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

sâmbătă, 5 decembrie 2009

De unde ar lua statul 200 de milioane de euro daca impozitul forfetar ar fi eliminat?

Dupa opt luni de la lansarea impozitului minim pentru microintreprinderi, incasarile la bugetul statului din aplicarea acestei taxe sunt peste asteptari. De unde va compensa Guvernul aceasta suma anul viitor, in cazul in care va fi eliminat? 
 
Impozitul minim a fost introdus in luna aprilie cu scopul de a aduce 350 mil. lei la bugetul statului (81 mil. euro), insa veniturile incasate din aplicarea sa la bugetul statului se vor apropia de 1 mld. lei (200 mil. euro) pana la sfarsitul acestui an, potrivit celor mai recente declaratii. Anul viitor s-ar putea incasa in jur de 300 de milioane de euro din aplicarea impozitului minim, potrivit calculelor ZF.
Intrebarea care se pune in preajma turului doi al alegerilor prezidentiale este daca acest impozit va fi desfiintat anul viitor si daca desfiintarea lui va fi o gaura la bugetul statului, in conditiile unui deficit bugetar de 7,3% din PIB anul acesta, care se va "rostogoli" si anul viitor.


"Avem studii de impact pe toate masurile pe care vrem sa le aplicam, dar le vom face publice dupa ce discutam cu cei din PNL. De unde acoperim? Nu banii sunt cea mai mare problema. Impactul pentru eliminarea impozitului minim nu este mare, este vorba despre maximum 200 mil. euro anual", a declarat pentru ZF Constantin Nita, vicepresedinte PSD, fost ministru pentru IMM-uri, care sustine eliminarea impozitului minim.
PSD vine de asemenea cu o propunere de restrangere a impozitului minim. "Vom elimina impozitul minim pe cifra de afaceri, dar este posibil sa introducem un impozit forfetar pe activitate in domenii precum tutunul, aloolul si produsele petroliere, acolo unde se inregistreaza o evaziune fiscala foarte mare", spune la randul sau Nita.
Si Theodor Stolojan, prim vicepresedintele PD-L, spune ca partidul sau va reanaliza, daca va ramane la guvernare, impozitul minim pe cifra de afaceri, astfel incat acesta sa fie pastrat doar in acele zonele in care exista evaziune fiscala. "Nu va mai exista un impozit minim pe cifra de afaceri pentru toate IMM-urile", spune Stolojan.
Insa, afirma el, oricare ar fi guvernu care va veni la putere, acesta trebuie sa tina seama de acordul cu FMI. si Comisia Europeana.
"In rest, toate discutiile despre micsorari de taxe de micsorarea TVA sunt doar vorbe. PSD si PNL spun ca vor sa elimine impozitul minim pe cifra de afaceri. Dar daca o fac va trebui sa mareasca in alta parte pentru a se incadra in parametrii conveniti cu FMI si, in principal, in tinta de deficit de 5,9%", spune Stolojan.
Ce spun specialistii?
"Trebuie gasite alte cai alternative pentru a aduce venituri la bugetul statului. Ne dorim sa fie stimulata clasa de mijloc, micile afaceri, pentru ca acesta ar putea fi motorul de dezvoltare si de iesire din criza. Veniturile lipsa din eliminarea impozitului minim se vor putea recupera pe alta parte, din impozitele pe veniturile angajatilor si din alte taxe si impozite daca firmele functioneaza", spune Luminita Ristea, managing partner la firma de audit si consultanta Nexia.
Unii analisti considera ca statul a pierdut mult mai mult din desfiintarea a peste 30.000 de firme ca urmare a "forfetarului" si concedierea a peste 50.000 de angajati. "Nu e nicio gaura la bugetul statului daca se elimina impozitul minim. Acesta a creat o gaura, prin concedierea atator mii de locuri de munca si pentru fiecare se platea cel putin 480 de lei pe luna la stat contributie la asigurarile sociale si impozit pe venit", spune Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.
"Impozitul acesta n-a fost unul bun. A fost una dintre cele mai neinspirate masuri luate de fostul Guvern in materie fiscala. De asemenea, nu cred nici ca inlocuirea lui cu un impozit forfetar doar pentru anumite domenii de activitate ar fi o solutie buna. Fiscalitate moderna inseamna impozit pe profit, nu surogate de astfel de impozite directe", comenteaza Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.
"In acelasi timp, nu cred ca impozitul minim a dus la pierderea de alte taxe si impozite, pentru ca majoritatea firmelor inchise nu aveau oricum activitate si nici angajati", mai spune Biris.

sursa:  ziarul financiar
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "De unde ar lua statul 200 de milioane de euro daca impozitul forfetar ar fi eliminat?"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !