Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

vineri, 4 decembrie 2009

ANCOM a facut public raportul pietei de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru din 2009

Piata de comunicatii mobile din Romania a evoluat pe mai multe segmente, in primele sase luni ale anului cele mai importante cresteri fiind semnalate in domeniul telecom, releva un raport al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii /ANCOM/, dat publicitatii joi.
Astfel, numarul total de linii de acces la servicii de telefonie fixa a inregistrat o crestere usoara, de la 5,17 milioane la finalul anului trecut la 5,19 milioane la jumatatea acestui an, in conditiile in care numarul total de abonati care utilizeaza aceste linii este in scadere - de la 4,12 milioane, la 31 decembrie 2008, la 4,07 milioane la 30 iunie 2009.

Potrivit sursei citate, rata de acoperire a telefoniei fixe se mentine la un maxim istoric de 24,1 la suta (plus 3 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2008) la nivel de populatie si 53,7 la suta la nivel de gospodarii (plus 2,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2008).

In structura numarului total de linii de acces instalate, raportul dintre categoriile de clienti s-a modificat fata de aceeasi perioada din anul 2008, astfel ca a crescut numarul de linii alocate clientilor persoane juridice (de la 780.000 linii la jumatatea lui 2008, la 1,26 milioane linii in primul semestru al acestui an), in mare parte datorita dezvoltarii segmentului de servicii de telefonie fixa de business de catre operatorii de retele mobile de telefonie.

Traficul total de voce realizat prin intermediul retelelor de telefonie fixe si mobile in primul semestru al anului 2009 a inregistrat un volum de 23,5 miliarde minute, in crestere cu 22 la suta fata de primul semestru al anului trecut, informeaza Agerpres.
In timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul retelelor publice fixe de telefonie a scazut cu 15 la suta, de la 4,6 miliarde de minute in primul semestru al anului 2008, la 3,9 miliarde minute in semestru intai al acestui an, traficul de voce originat, exclusiv roaming, de utilizatorii finali in retelele publice mobile de telefonie din Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 34 la suta fata de perioada similara din 2008, ajungand la peste 19,5 miliarde de minute in primul semestru al anului 2009.

Tot in acelasi interval, traficul de voce mediu lunar (inclusiv roaming "outbound') de pe o cartela SIM activa a fost de doua ore si 13 minute, in timp ce durata medie a unui apel de voce originat in retele publice mobile a fost de doua minute si o secunda, in crestere fata de prima jumatate a anului trecut (cand durata medie era de 1'54'').

De asemenea, in prima jumatate a lui 2009, romanii au trimis 3,5 miliarde SMS-uri, un numar aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent (plus 96 la suta).

Pe segmentul de internet broadband fix, s-a inregistrat o crestere de aproape 6 la suta fata de 31 decembrie 2008, numarul total de conexiuni ajungand la 2,65 milioane, in timp ce rata de penetrare a crescut pana la 12,3 la suta la nivel de populatie, si la 32,1 la suta la nivel de gospodarii.

Conexiunile broadband la puncte mobile active au inregistrat o crestere importanta, de 59 la suta, ajungand la valoarea de 2,4 milioane, fata de 1,5 milioane la sfarsitul anului 2008. Numarul de locatii cu acces la internet de tip Wi-Fi "hotspot" este, de asemenea, in crestere, ajungand la aproximativ 1.000 la jumatatea acestui an.

Raportul ANCOM a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice autorizati, care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2009.

sursa: capitalul.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "ANCOM a facut public raportul pietei de comunicatii electronice din Romania pentru primul semestru din 2009"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !