Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

vineri, 4 decembrie 2009

Chiriile isi vor pastra trendul descendent

Chiriile pe piata birourilor din Bucuresti isi vor pastra trendul descendent pe termen scurt si mediu, 3-12 luni, asteptandu-se o viitoare stabilizare in a doua jumatate a anului 2010, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare DTZ Echinox.
Se asteapta ca stocul anual de spatii de business sa se dubleze in 2009, comparativ cu suprafata livrata in 2008. Aceasta crestere se explica prin existenta unor proiecte care si-au asigurat finantarea si autorizatiile de constructie inainte de trimestrul patru(T4) 2008, momentul de inceput al recesiunii economice.

La sfarsitul T3, stocul existent de spatii de birouri a depasit cu putin valoarea de 1,42 milioane metri patrati. Daca comparam piata de birouri din Bucuresti cu piata de birouri din alte orase europene, rezulta ca stocul de spatii de office din Bucuresti reprezinta 54 la suta din valoarea stocului inregistrat in Praga, 45 la suta din totalul stocului cumulat in Varsovia si 61 la suta din suprafata totala de spatii de birouri din Budapesta.

Proiectele pe punctul de a fi livrate spre finalul anului 2009 cuprind cladiri cu suprafata neta intre 1.200 de mp si 50.000 de mp, amplasate in aproape toate zonele de business ale capitalei. Daca toate proiectele anuntate se vor finaliza, totalul spatiilor de birouri ce urmeaza a fi dat in folosinta in trimestrul va atinge valoarea de 180.000 de mp.

Activitatea de inchiriere continua sa se diminueze, urmare a starii economice negative ce afecteaza companiile si de aici nevoia mai mica pentru spatii de birouri. De la inceputul acestui an tranzactiile de inchiriere au fost putine si au vizat suprafete reduse. Principalele tranzactii ale acestui an au fost relocarea Bancii Romanesti in BOC Towers (15.000 de mp) si spatiul inchiriat de Primaria Sectorului 1 in PC Business Center (6.235 de mp). Volumul mediu al unei tranzactii a scazut, ajungand la 1.220 de mp, valoare ce reprezinta o scadere cu 46 la suta in comparatie cu anul 2008.

In primele noua luni ale anului 2009, volumul spatiilor inchiriate s-a schimbat atat in ceea ce priveste valoarea, cat si locatia; interesul a ramas focalizat pe zona de nord (48 la suta), insa zona de business centrala a castigat teren, pe masura ce companiile au fost nevoite sa se relocheze, marindu-se astfel gradul de disponibilitate al acestei zone.

Spatiile de birouri inchiriate in zona centrala variaza intre 150 de mp si 1.000 de mp, pe cand cererea pentru spatii mai mari de 1.000 de mp a fost limitata si a fost exprimata in special de companii care activeaza in sectorului bancar. Numarul de pre-inchirieri s-a diminuat cu 84 la suta fata de anul trecut. La sfarsitul trimestrului 3 din acest an, totalul pre-inchirierilor reprezenta 28 la suta din totalul gradului de ocupare, informeaza Agerpres.
S-a observat tendinta de a se inchiria spatii de birouri in cadrul proiectelor deja livrate sau in proiecte care se afla intr-un stadiu avansat de constructie. In schimb, piata experimenteaza o crestere a ofertei de spatii pentru sub-inchiriere,ce are drept consecinta diminuarea chiriilor medii si cresterea ratei totale de neocupare.

Nivelul ofertei s-a marit de la trimestru la trimestru, datorita cererii din ce in ce mai reduse dar si datorita volumului mare de spatii livrate anul acesta (pana in trimestrul 2009). Conform studiilor noastre, in trimestrul trei rata de neocupare a crescut cu aproximativ 20 la suta fata de trimestrul trecut, atingand valoarea de 14,46 la suta.

Nivelul chiriilor a scazut incepand cu trimestru 1 din 2009 cu aproximativ 18 la suta in cazul locatiilor de tip prime, cu 21 la suta pentru zonele semi-centrale si cu 25 la suta pentru proiectele periferice. Valoarea chiriei pentru zone prime este de 21 de euro pe mp, in timp ce chiria variaza intre 10 -19 euro pe mp pe luna in cazul zonelor descentralizate.

DTZ estimeaza ca gradul de neocupare va atinge 18-20 la suta la finalul anului 2009.

sursa:  capitalul.ro
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Chiriile isi vor pastra trendul descendent"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !