Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

joi, 10 decembrie 2009

Companiile ar trebui sa accepte restructurarea financiara pana nu e prea tarziu

Actionarii si managementul ar trebui sa accepte cat mai rapid restructurarea financiara a unei companii daca situatia o cere, iar implementarea tardiva a unor masuri in acest sens poate impinge firma in insolventa, au spus participatii la conferinta "Solutii castigatoare pe timp de criza. Cele mai performante companii din Muntenia - Dobrogea 2009", organizata de catre Ziarul Financiar si Enterprise Investors.
"Anul acesta am fost solicitati in doua situatii sa preluam mandate de restructurare financiara, insa dupa ce am facut diagnosticul am refuzat pentru ca era prea tarziu.

Ambele au devenit apoi cazuri larg mediatizate de insolventa", a spus Doru Lionachescu, partener principal al Capital Partners. El nu a precizat despre ce companii este vorba.
Referindu-se la 2009 pentru firma sa, Lionachescu a precizat ca desi sunt consacrati ca o casa de fuziuni si achizitii, s-au concentrat mai mult pe segmentul de restructurare financiara, pe care au intermediat contracte de peste 100 mil. euro.
In cursul zilei de ieri, Flamingo, unul dintre primii trei retaileri din domeniul IT&C si al comertului cu electronice si electrocasnice, a solicitat protectie fata de creditori, prin declansarea procedurii de reorganizare judiciara, dupa ce ING Bank a respins cererea de reducere suplimentara a datoriei si a inceput sa execute silit stocurile unor magazine
"Romania a intrat in criza abrupt dupa opt ani de crestere fulminanta. Din punctul de vedere al resurselor umane bancherii cu experienta s-au pozitionat pe partea de vanzari, unde remuneratiile erau mai mari, iar departamentele de credite neperformante au fost populate de juniori, fara experienta, de "obligatii" care trebuia sa lucreze acolo. Bancile s-au trezit ca principalii ostasi in lupta impotriva crizei nu au experienta", este de parere Lionachescu.
Meseria de bancher este discreditata
Pe de alta parte, consultantul este de parere ca bancile nu au niciun interes sa sugrume afacerile. "Meseria de bancher este discreditata, se confrunta cu un potop de injurii. Trebuie sa se inteleaga ca interesul lor este sa gaseasca o solutie astfel incat banca sa-si recupereze banii, iar afacerea sa mearga in continuare", a mai spus Lionachescu.
Situatia economica dificila s-a resimtit si la nivelul fondurilor de investitii, activitatea lor scazand semnificativ in ultimul an. "Situatia in private equity s-a schimbat dramatic de la o perioada de crestere fantastica in 2007-2008, anul acesta lucrurile s-au asezat. In 2008 au inceput sa-si faca aparitia in regiune firme precum Carlyle care si-au deschis birouri in Varsovia, iar in 2009 si-au strans bagajele si au plecat", a spus Cristian Nacu, partener al Enterprise Investors.
Fondul de investitii a preluat recent operatorul retelei Profi din Romania intr-o tranzactie de 66 mil. euro, insa mai are in portofoliu si companii precum Macon Deva sau actiuni la Siveco.
In tranzactii, "liderul de piata se plateste foarte bine"
Mihail Marcu, care la sfarsitul lunii noiembrie a semnat impreuna cu familia sa, vanzarea unui pachet minoritar de actiuni la MedLife, afirma ca domeniul medical este rezistent la criza si ca nu au fost investitori care s-au retras din cauza situatiei dificile din piata.
"Am pierdut o prima pentru ca nu am vandut pachetul majoritar", a afirmat Marcu, care a mai spus ca pe de alta parte a fost castigata o prima pentru ca "liderul de piata se plateste foarte bine".
Situatia economica tot mai dificila a determinat o parte dintre companii sa renunte la angajati, insa Raluca Parvu, senior consultant al BPI Romania, companie de consultanta in managament si resurse umane, este de parere ca "orice concediere face parte din viata unei companii, iar acest lucru nu trebuie vazut ca un dusman".
La randul sau, Stan Tirnoveanu, senior partner al Zamfirescu Racoti Predoiu, are o singura recomandare pentru o firma in insolventa.
"Marea avere pe care o are in afara de active este buna-credinta. A nu se trimite semnale de neincredere", afirma Tirnoveanu.

sursa: Ziarul Financiar
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Companiile ar trebui sa accepte restructurarea financiara pana nu e prea tarziu"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !