Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

joi, 3 decembrie 2009

La ce se poate astepta economia daca PSD revine la guvernare la brat cu PNL

PSD va renunta sa mai ceara, cum a facut in vara, reducerea TVA pentru paine, carne de pui neprelucrata si lapte, daca va reveni la guvernare, dar va insista in continuare pe adoptarea unor serii de facilitati precum introducerea amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010, sustine vicepresedintele partidului, Constantin Nita.
El admite ca ar putea fi introduse taxe noi. Daca, in cazul mentinerii la guvernare a PD-L, lucrurile, din punctul de vedere al fiscalitatii, nu ar urma sa sufere modificari majore, sau ele nu au fost anuntate cel putin, din cealalta parte, a PSD-PNL, este posibil sa apara surprize.
PSD a scos deja din sertar cele 24 de masuri anticiriza pe care le propunea in vara, insa nu este inca stabilit la cate din ele nu este dispus sa renunte. In toamna, PNL a venit si el cu 10 masuri anticriza, masuri radicale, intre care reducerea cotei unice de la 16% la 10% si reducerea TVA de la 19 la 15%.
Insa atunci PNL era in opozitie si isi permitea luxul sa propuna orice. Ce s-a convenit, deocamdata, intre cele doua partide este ca PSD sa renunte la a cere cota progresiva de impozitare, iar PNL la reducerea cotei unice. Si in privinta reducerii TVA lucrurile ar putea ramane la fel. "Nu cred ca vom putea reduce TVA la unele produse de baza cum ne gandeam in vara pentru ca impactul este prea mare, este vorba despre 0,4-0,5% din PIB", spune Constantin Nita, vicepresedinte al PSD, cel care negociaza cu PNL un eventual program de guvernare.
Ceea ce s-a convenit cu PNL este eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, care nu va avea un impact foarte mare asupra bugetului, fiind vorba despre maximum 200 mil. euro anual, afirma Nita.
El spune ca, aproape sigur, va fi introdusa masura amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010 "pentru a incuraja investitiile si a asigura recuperarea rapida a acestora".
De asemenea, una dintre masurile la care PSD nu vrea sa renunte este reesalonarea datoriilor la stat ale firmelor, dar si "reesalonarea imprumuturilor bancare ale populatiei "astfel incat, pentru o perioada de un an, cei care nu mai pot plati ratele sa plateasca doar dobanzile, nu si principalul". Nita mai sustine ca "toti angajatii care infiinteaza minim 10 locuri de munca pentru someri sau absolventi vor primi o bonificatie de 50% la plata contributiilor sociale datorate statului in primul an".
Cum se va intampla acest lucru, Nita spune ca este prea devreme de spus pentru ca este nevoie de discutii cu bancile. PSD insista in discutiile cu PNL pentru demararea proiectului de construire a 50.000 de locuinte sociale.
Nita spune ca vor fi realocari in cadrul bugetului si admite ca ar putea fi introduse noi taxe precum un impozit forfetar pe activitate in domenii precum tutunul, alcoolul si produsele petroliere, acolo unde se inregistreaza o evaziune fiscala foarte mare.
"Avem studii de impact pe toate masurile pe care vrem sa le aplicam, dar le vom face publice dupa ce discutam cu cei din PNL. In orice caz, problema majora nu sunt banii, ci cum sunt cheltuiti", spune Nita.
Pe de alta parte, daca a renuntat la reducerea cotei unice si la scaderea generala a Taxei pe Valoarea Adaugata, PNL nu ar vrea sa renunte la masuri precum reducerea TVA de la 19% la 5% la tranzactiile cu locuinte noi care, in opinia liberalilor, va relansa sectorul imobiliar si va fi mult mai eficienta decat programul Prima Casa.
Potrivit unor surse din partid, PNL va cere si acordarea de deduceri fiscale suplimentare cu pana la 50% in investitiile nou create in economie sau anularea restrictiilor privind deductibilitatea la autoturisme si a cheltuielilor cu combustibilul.
Maine, ZF va publica un articol similar referitor la ce s-ar putea schimba in economie daca PD-L ramane la putere.
Ce vrea PSD
  • Introducerea amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010.
  • Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri.
  • Reesalonarea datoriilor la stat ale firmelor, dar si reesalonarea imprumuturilor bancare ale populatiei "astfel incat, pentru o perioada de un an cei care nu mai pot plati ratele sa plateasca doar dobanzile, nu si principalul.
  • Angajatii care infiinteaza minim 10 locuri de munca pentru someri sau absolventi ar urma sa primeasca o bonificatie de 50% la plata contributiilor sociale datorate statului in primul an.
  • Demararea proiectului de construire a 50.000 de locuinte sociale.
Ce vrea PNL
  • Reducerea contributiilor la asigurarile sociale.
  • Acordarea de deduceri fiscale suplimentare cu pana la 50% in investitiile nou create in economie.
  • Anularea impozitului minim.
sursa:  ziarul financiar
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "La ce se poate astepta economia daca PSD revine la guvernare la brat cu PNL"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !