Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

joi, 3 decembrie 2009

Pe final de an, analistii vad un trend pozitiv pe Bursa, sustinut de SIF-uri

Bursa de la Bucuresti a inchis in urcare sedinta de ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece companii, inregistrand un avans de 1,3%, asemanator cu cel din sectorul energetic, redat de indicatorul BET-NG.
Cea mai mare apreciere de ieri au consemnat-o societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care a urcat cu 2,7% fata de referinta.
Analistii sunt de parere ca Bursa isi va pastra un trend ascendent in decembrie, in conditiile in care incertitudinile la nivel politic se mai reduc, odata cu trecerea alegerilor prezidentiale, istoricul din Senat referitor la pragul de detinere pe SIF-uri se poate repeta si in Camera Deputatilor, iar pietele internationale se pastreaza in acelasi context favorabil. 
"Cred ca piata se va inscrie pe final de an pe un trend ascendent. Incertitudinile la nivel politic se vor reduce, odata cu terminarea alegerilor, volatilitatea creste in preajma dezbaterilor referitoare la pragul de detinere pe SIF-uri, iar pietele internationale, chiar daca nu inregistreaza cresteri spectaculoase, se pastreaza intr-un context favorabil pentru piata locala", a explicat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.
Societatile financiare au mentinut si de aceasta data cea mai mare parte a rulajului zilnic, care s-a ridicat la aproape 4,6 mil. euro, cele mai tranzactionate actiuni la aceasta categorie fiind titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2).
Cele doua titluri au consemnat aprecieri de 2,4% si respectiv 2,7% fata de referinta. Cea mai mare crestere la categoria SIF-uri a fost inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 3,6% peste referinta.
"In cazul SIF-urilor este foarte probabil ca istoricul din Senat sa se repete si in Camera Deputatilor, iar asteptarile investitorilor pe aceste titluri sunt cat se poate de ridicate, ceea ce se observa si din tranzactiile care preponderent se desfasoara pe aceste actiuni.
Preturile la SIF-uri sunt inca fundamental scazute si mai au loc de crestere. Cu cat vor creste e greu de spus, in ultima vreme estimarile la Bursa au devenit o aventura", a adaugat Brendea.
Titlurile din sectorul bancar au continuat aprecierile si in sedinta de ieri, dar au redus din ritm, actiunile BRD si Banca Transilvania (TLV) inregistrand avansuri de 1,5% si respectiv 0,9% fata de referinta.
In sectorul energetic titlurile Transelectrica (TEL) si Petrom (SNP) au inregistrat cele mai mari cresteri, de 3,3% si respectiv 2,8% fata de referinta, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis pe minus, cu o corectie de 0,8% sub referinta. Actiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 1,3% peste referinta, la pretul de 161 lei/titlu.
"Este posibil sa vedem si iesiri pe SIF-uri spre finalul anului. Investitorii s-au obisnuit in ultimii ani sa nu mai astepte aprecieri de 20%-30% ca apoi sa iasa, sa marcheze profit. Ies si la un plus de 10% sau chiar mai putin", a continuat Brendea.
Corectiile din sedinta de ieri au fost reduse, cea mai mare scadere fiind consemnata de tilurile Aerostar, care au pierdut 3,3% fata de referinta.
De urmarit astazi
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continua aprecierea si sparg pragul suport de 24.000 de puncte.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care inregistreaza in continuare cresteri, insa reduc din ritm.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), pe fondul evolutiei in scadere a pretului petrolului. 
sursa:  ziarul financiar
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Pe final de an, analistii vad un trend pozitiv pe Bursa, sustinut de SIF-uri"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !