Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

luni, 7 decembrie 2009

Numaratoarea partiala oficiala a voturilor il arata invingator pe Basescu

Presedintele in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu, s-a impus in alegerile prezidentiale de duminica, in fata rivalului sau de la Partidul Social Democrat (PSD), Mircea Geoana, transmite, luni, EFE.

Aceste rezultate oficiale furnizate de Biroul Electoral Central (BEC) contrazic practic primele sondaje realizate la iesirea de la urne, care ii acordau victoria social-democratului Geoana, cu o diferenta de doua procente, informeaza Agerpres.

Atat Basescu, cat si Geoana s-au proclamat duminica invingatori, in cadrul unor alegeri care au inregistrat o participare de 58 la suta, cifra foarte ridicata pentru o democratie care in mod traditional absenteaza de la vot, cum este cea romana.

Daca se confirma rezultatele partiale, liderul reformist Basescu va ocupa inca cinci ani fotoliul de presedinte si va putea continua proiectul de modernizare a statului, inceput in 2004.

Printre prioritatile fostului capitan de marina comerciala se afla reformarea modelului de stat, dar si a clasei politice.

Avand in vedere acest obiectiv, Basescu a convocat, o data cu primul tur al prezidentialelor, un referendum fara putere legala pentru trecerea de la un Parlament bicameral, cum este in prezent, la cel unicameral si reducerea la maximum 300 a numarului de legiuitori. Mai mult de jumatate dintre alegatorii cu drept de vot, respectiv 75 la suta, au votat in primul tur din 22 noiembrie pentru cele doua propuneri.

Noul presedinte se va ocupa de o tara lovita puternic de criza economica si fara un guvern de aproape doua luni. In octombrie, o motiune de cenzura a rasturnat executivul de centru-dreapta, iar divergentele dintre presedintele Basescu si Parlament au impiedicat pana in acest moment investitura unui nou cabinet.

In caz de victorie, rivalul lui Basescu, Mircea Geoana, a promis sa-l desemneze in functia de prim-ministru pe primarul independent al Sibiului, Klaus Iohannis. Edilul Sibiului ar fi mizat in Legislativ pe sprijinul opozitiei, care a alcatuit o coalitie formata din PSD, Partidul National Liberal (PNL) si minoritatea maghiara.

Fara un alt ajutor in Parlament, altul in afara de cel insuficient al Partidului Democrat-Liberal (PD-L), Basescu va trebui sa gaseasca rapid un prim-ministru acceptabil pentru legislativ.

Romania necesita un nou guvern pentru a continua sa primeasca banii din creditul extern de 20 de miliarde de euro, contractat in martie de Romania de la FMI.

Pe timpul campaniei, si in ciuda sprijinului deschis al liberalilor pentru Geoana, Basescu a insistat pe necesitatea unei colaborari intre PD-L si PNL, cele doua mari forte de centru-dreapta ale arcului politic roman.

Basescu si-a acuzat rivalul, pe Mircea Geoana, de aliante dubioase cu diversi oameni de afaceri, si de a fi omul de paie cu care fostul presedinte al tarii si fost "aparatchik" al regimului socialist, Ion Iliescu, doreste sa continue sa controleze tara.
sursa: capitalul.ro


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Numaratoarea partiala oficiala a voturilor il arata invingator pe Basescu"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !