Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

miercuri, 9 decembrie 2009

Variantele de guvern dupa incheierea nebuniei electorale

Partidele isi sustin cu tarie intentia de ajunge la guvernare dupa alegerile prezidentiale din 22 noiembrie si sase decembrie, insa configuratia viitoarei majoritati de guvernare va fi decisa in mare masura de castigator.

"Ne vom intoarce la guvernare", spune presedintele PSD, Mircea Geoana. "Guvernul trebuie format in jurul partidului care are cele mai multe mandate parlamentare (PD-L - n.n.)", sustine Traian Basescu. "PNL trebuie sa fie partidul care impune viitoarele reguli de guvernare", afirma, la randu-i, Crin Antonescu. Ce guvern putem avea dupa sase decembrie?
Nu mai exista niciun dubiu ca viitorul guvern va fi format dupa cel
de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor din sase decembrie. Deputatii au decis deja sa-si ia concediu fara plata incepand cu saptamana viitoare pentru a se inscrie, spun ei, in normele legii care impun bugetarilor zile de concediu fara plata.
Senatul si-a luat, la randu-i, zile libere in saptamana de dinaintea primului tur de scrutin, adica saptamana viitoare.
Candidatii pentru portofolii ministeriale ai premierului desemnat Liviu Negoita nu vor avea, asadar, nici macar sansa de a fi audiati de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cel putin pana la finalul alegerilor.

Basescu: Nu dizolv Parlamentul
Presedintele Traian Basescu a sustinut marti seara la TVR ca, daca guvernul lui Negoita cade la votul din Parlament, va propune un alt premier si nu va dizolva Legislativul.
Insa pentru a face astfel de promisiuni, Basescu trebuie sa castige mai intai alegerile, pentru ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului prezidential, iar optiunea presedintelui de a decide alegeri anticipate (trebuie sa fie respinse doua propuneri de prim-ministru in 60 de zile) ar deveni operationala abia la 15 decembrie, dupa caderea Guvernului Boc si, evident, este conditionata de caderea guvernului Negoita. Or, la 15 decembrie, vom sti deja cine este presedintele Romaniei, iar acesta ar putea sa nu fie Traian Basescu.
In Parlament s-a constituit deja o noua majoritate formata din PSD, PNL, UDMR si minoritati, insa aceasta este constituita mai degraba in jurul unui nume - Klaus Iohannis - pe care aceste grupuri parlamentare l-ar fi dorit in fruntea guvernului, insa pentru o perioada determinata.

UDMR: guvernarile cu Uniunea au fost cele mai bune
Daca Traian Basescu castiga, este posibil ca razboiul presedinte-Parlament sa se incheie prin alcatuirea unei noi majoritati in jurul PD-L. Deja UDMR anunta ca este disponibil pentru a guverna, fara a se crampona insa de formula de majoritate existenta astazi in Legislativ. "Fiecare a guvernat cu fiecare, toate formulele au fost incercate. Dar formula din care facea parte si UDMR intotdeauna a fost cea mai stabila", a afirmat ieri Kelemen Hunor, candidatul Uniunii la prezidentiale.
Traian Basescu si-a exprimat deja preferinta pentru un guvern in care sa intre PNL, dar care sa nu aiba un prim-ministru liberal. Varianta a fost refuzata de liberalii de la varf, dar nu trebuie uitat ca o mare parte din liderii PNL au criticat refuzul fostului premier Calin Popescu-Tariceanu de a face o alianta cu PD-L in urma rezultatului alegerilor legislative de anul trecut. Tariceanu a pierdut sefia PNL, unul dintre motive fiind tocmai acela ca a lasat partidul in afara guvernarii.
Rezultatul votului din sase decembrie va aduce schimbari nu doar la nivel guvernamental, ci si al partidelor, pentru ca "perdantii" vor avea de dat niste raspunsuri in fata propriilor lor sustinatori. In partea opozitiei, pare acum mai rezonabila o relatie de guvernare intre PNL, PSD si UDMR, insa cel care va decide cum va arata majoritatea viitoare de guvernare este acel candidat care va castiga prezidentialele, in ipoteza in care Traian Basescu nu va reusi sa castige un al doilea mandat.

PNL: Vrem o pondere semnificativa in viitorul guvern
"Alegerile prezidentiale vor concorda cu aparitia unui nou guvern. Este nevoie ca in acest guvern liberalii sa aiba o pondere semnificativa pentru a continua ce am inceput, pentru reluarea ritmului de crestere economica. De aceea, impreuna cu Crin Antonescu am pregatit o platforma de guvernare care va fi prezentata pana la alegeri si care se numeste Noua economie", sustine fostul ministru de finante, Varujan Vosganian.
Insa, desi relatiile dintre PSD si PNL sunt bune, trebuie vazut ca, cel putin in aceasta campanie, cele doua partide au prezentat solutii economice diferite, liberalii dorind reducerea TVA si a cotei unice, in vreme ce social-democratii vorbesc despre renuntarea la cota unica, in concordanta cu viziunea de stanga asupra taxarii.
Nu trebuie insa uitat ca, acum un an, PD-L si PSD aveau viziuni cu totul diferite in privinta modului de iesire din criza si, totusi, cele doua formatiuni au guvernat in aceasta situatie dificila. Doar alegerile prezidentiale au produs ruptura dintre cele doua formatiuni.
Odata trecute alegerile, nu putem exclude ca aceste doua formatiuni sa-si reinnoiasca colaborarea. In fond, aceasta este misiunea oricarui partid politic, sa-si doreasca sa ajunga la guvernare si sa guverneze.

 sursa: Ziarul Financiar
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Variantele de guvern dupa incheierea nebuniei electorale"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !