Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

joi, 11 martie 2010

Exista viata dupa insolventa?

Specialistii in insolventa au spus ieri la un seminar organizat de Ziarul Financiar ca in ultimii cinci ani nu exista cazuri de firme care sa fi reusit sa obtina credite bancare dupa declansarea procedurii.

Cea mai mare parte a companiilor mari intrate in insolventa au sanse sa evite falimentul, dar pentru acest lucru nu trebuie sa astepte finantare din partea bancilor, a fost concluzia seminarului "Insolventa, sansa restructurarii unei afaceri in conditii de criza", organizat ieri de Ziarul Financiar in parteneriat cu firmele Noerr, BDO, SMDA, Schoenherr si Casa de Insolventa Transilvania.
Specialistii in insolventa spun ca in ultimii cinci ani nu stiu cazuri de firme care sa fi reusit sa obtina credite bancare dupa declansarea procedurii, astfel ca "banii proaspeti" necesari in firme trebuie sa provina din alte parti.

Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo, a prezentat situatia firmei la trei luni de la declansarea procedurii de insolventa, spunand ca "exista viata dupa insolventa", in sensul ca firma desi a inchis doua magazine, a deschis altele trei in ultima perioada.
Dificultatea a fost cea de a convinge furnizorii, clientii si chiar propriii angajati ca insolventa nu este acelasi lucru cu falimentul, iar firma are sanse reale de a se reorganiza.
"Anul trecut am renuntat la 1.000 de oameni. Unii pot spune ca ar fi trebuit sa o facem mai repede, tinand cont ca vorbim de o piata care a scazut anul trecut cu 50%. Mi-as dori sa fi avut in urma cu un an cunostintele pe care le am acum despre insolventa", a spus Olteanu.
Pe langa restructurarea interna, firma trebuie sa gaseasca noi surse de finantare externa pentru a achita o parte din credite, astfel ca principalii creditori sa aprobe planul de reorganizare aflat in curs.
Principalii creditori ai companiei sunt bancile, insa sursele de finantare luate in calcul acum sunt aportul direct al actionarilor sau atragerea unui investitor extern.
"Sistemul bancar a promovat cu incredere in ultimii ani ideea de restructurare, insa trebuie sa se faca diferenta intre restructurare si amanare de plata", a comentat Mircea Cotiga, recovery & fraud prevention director in cadrul UniCredit Tiriac Bank.
Legea locala a insolventei naste insa in continuare numeroase dispute inclusiv intre practicieni, in conditiile in care pe piata de profil numarul cazurilor a crescut alarmant doar in ultimele 18 luni.
In Romania sunt la ora actuala deschise peste 30.000 de dosare de insolventa, 18.000 dintre acestea fiind declansate pe parcursul anului trecut.
Inceputul de an nu a adus o diminuare a fenomenului, ba din contra, in luna ianuarie fiind incepute 2.000 de noi proceduri, iar specialistii in insolventa spun ca pe parcursul acestui an tendinta este de crestere.

sursa
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Exista viata dupa insolventa?"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !