Hott Stuff !




Sustineti blogul, EFECTUATI o cautare !!!

joi, 11 martie 2010

Sute de apartamente nevandute in Bucuresti. Isi mai permit dezvoltatorii sa scada preturile?

Dezvoltatorii imobiliari au la vanzare doar in Bucuresti sute sau chiar mii de apartamente finalizate si nu gasesc clienti. Potentialii cumparatori asteapta ca preturile sa mai scada, iar dezvoltatorii spun ca nu mai au spatiu de manevra pentru a reduce din pret. Ce sanse mai au investitorii sa vanda in prezent un apartament de trei camere la un pret de100.000 de euro?

Guvernul a trasat niste linii destul de clare in ceea ce priveste preturile apartamentelor: garantie pentru un credit de 55.000 - 60.000 de euro si TVA de 5% pentru preturi mai mici de 380.000 de lei (circa 92.000 de euro).
Ce se intampla cu apartamentele ale caror preturi depasesc aceste valori? TVA-ul este de 19% pentru intreaga suma (la un apartament de 380.000 de lei platesti TVA 19.000 lei, in timp ce la un apartament cu 1.000 de lei mai scump platesti un TVA de 72.000 de lei, respectiv 19% pentru intreaga suma), in timp ce pentru a beneficia de un credit prin programul "Prima casa" este necesar un avans de 40% daca pretul depaseste 90.000 de euro.

Ce spune un dezvoltator care a finalizat un proiect in care mai are spre vanzare 380 de apartamente, in special de trei camere, al caror pret porneste de la 100.000 de euro?
"In Bucuresti este un stoc destul de mare de apartamente finalizate pe care oamenii nu le pot cumpara. Guvernul ar trebui sa sprijine achizitia acestor apartamente, deoarece pana in momentul in care acestea vor fi vandute, bancile nu vor acorda alte finantari, astfel ca nu vor fi realizate alte proiecte. De scazut si mai mult preturile este aproape imposibil, deoarece dezvoltatorii nu mai au margine de manevra: au construit la costurile din 2007 pe terenuri cumparate la preturi mari", spune Avi Shloush, directorul general al firmei care a realizat ansamblul Doamna Ghica Plaza. El spune ca a vandut in ultimele patru luni circa 30 de apartamente, desi spera la un ritm de "un apartament pe zi", care sa ii permita epuizarea locuintelor pana la sfarsitul acestui an.

Shloush admite ca studiile facute in urma cu trei-patru ani, care indicau faptul ca bucurestenii vor sa cumpere apartamente spatioase, de trei sau patru camere, nu au luat in calcul si sumele pe care potentialii clienti le au disponibile pentru astfel de achizitii. In acest caz, este de asteptat ca urmatoarele proiecte sa cuprinda in special garsoniere si apartamente cu doua camere, mai usor de cumparat.
Proiectul Doamna Ghica Plaza a fost finantat printr-un credit de la Alpha Bank, iar printre actionarii minoritari se numara si Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac, si dramaturgul Adrian Lustig.
"Interesul bancii nu este sa vada dezvoltatorii intrand in faliment, mai ales dupa ce au finantat un proiect pana la capat, la care constructia a fost finalizata", spune Shloush, cu privire la disponibilitatea bancilor de a esalona creditele acordate pentru constructie.

Pana la stabilizarea economiei insa, respectiv momentul in care sentimentul general al consumatorilor va fi unul pozitiv, piata apartamentelor va continua sa se zbata undeva intre frica celor care ar cumpara, dar asteapta sa mai scada si pragmatismul dezvoltatorilor de a nu trece preturile dincolo de bariera rosie.
Recesiunea economica si-a lasat puternic amprenta asupra deciziei de a achizitiona o locuinta, ducand astfel la o scadere a numarului de tranzactii si implicit a preturilor care au fost reduse cu aproape 50% pe parcursul ultimilor doi ani.

sursa
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 comentarii: on "Sute de apartamente nevandute in Bucuresti. Isi mai permit dezvoltatorii sa scada preturile?"

Trimiteți un comentariu

COMENTEZI ???? Foarte Bine, doar asa te vei remarca !